Followers

Latest Comment

Tuesday, April 29, 2014

Muffin Pisang sedap

Lama tak berblog.. hi hi Chik Na cuma nak share resipi Muffin Pisang yang sedap ni.

Muffin Pisang Sedap
Asal: Ana Penang fp
sumber: fp kak Madihaa 

BAHAN A 
400 gm butter cair 
300 gm (6 biji) telur 
200gm susu segar 

BAHAN  B 
600gm pisang dilecek 
400gm gula castor (saya kurangkan sedikit) 
1 tsp garam 

BAHAN C 
550 tepung superfine 
2 tsp baking powder 
2 tsp sodium bikarbonate 

Double boil butter sampai cair dan sejukkan sebentar. Chik Na cairkan dlm micriwave je. Pukul sedikit telur dan campurkan ke dalam susu segar, gaul sebati. Sementara itu lecek pisang dan campurkan gula dan garam. Gaulkan sebati sehingga gula agak hancur. Ayak tepung bersama soda bikarbonat dan baking powder. Satukan bahan A dan B dan campurkan ke dalam adunan tepung. Gaul hingga sebati jangan terlalu lama cukup sekadar semuanya bersatu. Sendukkan adunan ke dalam dulang pembakar dan bakar 180 C selama 20-25minit. 


Nota: Jika ingin membuat marble boleh diasingkan sedikit adunan dan campurkan 2 sudu besar serbuk koko atau adunan kelihatan coklat . Tuangkan ke dalam muffin cup dengan diselang-selikan kedua-dua adunan


Thursday, March 20, 2014

Chewy chocolate Brownies

Assalamualaikum...

Dah lama tak update blog ni.. been bz with my online store..alhamdulillah. Hari ni menulis sbb nak masukkan resipi Chocolate Brownies yang super chewy nih... memang sedap diakui oleh anakanda Sufia n En. Zaidi :D

Resipi diambil dari blog Kak Nor secubit Garam... thanks Kak Nor for sharing resipi yg besttt dan simple ni.. love it so much.



SUPER FUDGY BROWNIES
Resipi : Martha Stewart
Di Olah : Che CT
sumber: K.Nor

Bahan-bahan :
120 gm unsalted butter - (8 sudu besar)
130 gm all purpose flour - (1 cawan)
1/2 sudu teh baking powder
30 gm serbuk koko - (1/4 cawan)
1/2 sudu teh garam
220 gm coklat masakan - dadu kecil-kecil
240 gm gula perang - (resepi asal 1 1/4 cawan gula kastor)
3 biji telur gred A
3/4 cawan choc chips

Bahan untuk ditabur :
Almond slice / choc chips

Cara-cara :

1. Panaskan oven 180'C. Sapu loyang dengan mentega dan alas dengan baking paper dan lebihkan ditepi loyang untuk memudahkan untuk dikeluarkan brownies nanti, dan sapu juga baking paper dengan mentega. Ketepikan.

2. Ayak tepung gandum, serbuk koko, baking powder, garam dan choc chips sekali. Ketepikan. Pindahkan choc chips yang telah diayak kedalam bekas lain.

3. Cairkan coklat masakan dan butter guna keadah double boiler. Pastikan air tidak masuk dalam coklat. Matikan api.

4. Masukkan gula dalam adunan coklat dan kacau rata dengan whisk hingga gula larut dan sebati dengan coklat. Masukkan telur satu persatu dan kacau rata-rata dengan perlahan-lahan.

5. Masukkan adunan tepung yang telah diayak tadi sedikit-sedikit hingga tercampur rata. Masukkan sekali choc chips yang diayak tadi. Jangan aduk terlalu lama, cukup sekadar bercampur dan tiada tepung lagi.

6. Tuang adunan dalam loyang dan ratakan. Taburkan almond slice dan choc chips ikut suka. CT guna loyang 10x10x2 inci.

7. Bakar selama 50 minit atau hingga masak. Keluarkan dari oven dan sejukkan 30 minit. Bila dah sejuk baru keluarkan dari loyang dan letak atas redai dan boleh dipotong-potong.


Read more: http://www.secubitgaramnor67.com/2012/02/super-fudgy-brownies.html#ixzz2wSyRtcMO


Tuesday, July 2, 2013

Sejadah Putih By Missmass Collection & MAMA Modern Hijab

Assalamualaikum... wth,

Menghilang lagi...tapi kali ni memang lama kan??? Dah 7 bulan lebih... bukan setakat dah berhabuk sakan dan bersarang labah-labah... tapi dah jadi macam rumah tinggal. Sebenarnya been bz dengan business maya yang Chik Na usahakan. Rindu betul denganblog ni ..bukan saja rindu nak menulis dan bercerita disini tapi rindu dengan rakan blogger yang disayangi... lama Chik Na tak menziarahi blog rakan-rakan semua..

Sebenarnya sejak akhir November tahun lalu Chik Na dah mula buat bisness online.. jual Sejadah Putih hasil kerja tangan my-mum tersayang kat Fesbuk. Alhamdulillah fanpage tu dah slowly pick-up dan mula menjana pendapatan tambahan buat Chik Na yg dah lama jadi fulltime housewife nih :D. Maybe rakan blogger yang jadi rakan Chik Na kat Fesbuk perasan ada status update dari Sejadah Putih By Missmass Collection. Kalau u all nak tengok rupa  sejadah putih yang Chik Na jual tu boleh lah ke fanpage Chik Na nih .. SejadahPutihByMissmassCollection.

Ni la rupa header fanpage Sejadah Putih
Bila bisness Chik Na makin meningkat, Chik Na jadi seronok pula berbisness online..yealah kan!! dah lama tak dapat gaji dari hasil titik peluh sendiri... So untuk memantapkan business, Chik Na mula menghadirkan diri ke kelas-kelas yang berkaitan dengan business secara maya nih... Lagi la sibuk sebab setiap hujung minggu ada je kelas-kelas yg Chik Na hadiri.

Kesibukkan Chik Na bertambah bila Chik Na mula menambah potfolio business Chik Na...Kali ni Chik Na buka kedai tudung online pula.. MAMA Modern Hijab... jual tudung fesyen terkini tapi labuh menutupi bahagian dada. he he he... Chik Na mendapat ilham nak buka kedai ni bila Chik Na tengah google nak cari tudung ala-ala Fareeda tapi yang agak labuh. Dalam dok google tuh, Chik Na terjumpa satu fanpage yang Chik Na suka ..jual tudung-tudung yang labuh dan cantik.Apalagi bila jumpa tudung yang berkenan  dihati maka Chik Na decide nak beli tudung tu.. tapi bila tanya, orang tu tak jual retail dia hanya jual borong je. Dari situ Chik Na dapat idea nak buka kedai maya jual tudung pula.. try je lah kan... Dalam hati kalau tak habis tudung tu, Chik Na pakai je sendiri..sbb Chik Na beli berlainan warna..he he he.. Maka..wujudlah fanpage kedua bisness online Chik Na .. MAMA Modern Hijab

Alhamdulillah, dengan teknik-teknik yang Chik Na pelajari masa di kelas-kelas mengenai jualan di internet dan Fesbuk,  kedua-dua fanpage Chik Na dah mula dikenali. Syukur sangat dengan rezeki yang Allah limpahkan kepada keluarga Chik Na. Sambil menguruskan anak-anak, Chik Na dapat tambahkan pendapatan Chik Na sendiri. 

Di kesempatan yang ada ini, Chik Na nak buat iklan sikit kat sinin...jangan mare... dengan itu Chik Na nak menjemput rakan blogger ke fanpage Chik Na... jom tengok-tengok cuci mata...kalau berkenan boleh pm Chik Na :D  . Rakan blogger yang nak beli produk yang Chik Na jual..sila beritahu kod rahsia kita "BLOGGER".. maka Chik Na akan bagi diskaun RM 5 setiap helai sejadah or tudung yang Chik Na jual.




Jangan lupa kod rahsia kita "BLOGGER"... dan kalau suka boleh laa klik "LIKE" kat kedua-dua fanfage Chik Na... juga share- sharelah fanpage Chik Na dengan rakan-rakan para blogger tersayang.

Sehingga berjumpa lagi....insyaAllah.

Thursday, October 25, 2012

- Balik kampung

Assalamualaikum...wth,

Chik Na bersiaran di Lenuhraya Utara Selatan arah Utara ... on the way balik kampung En. Zaidi untuk menyambut Hari Raya Idil Adha bersama Mak tersayang. Sekarang ni kami berada di persimpangan ke Berhampiran Bidor. Keadaan lebuhraya buat masa ni berjalan lancar walaupun kenderaan agak banyak.

Kami bertolak dari rumah kami di Seri Kembangan pada jam 11 pagi... almaklumlah semalam tido agak lambat ... bertungkus lumus menyediakan sate dan kuah kacang. Idea last minute petang semalam, tiba tiba terasa nak makan sate untuk juadah hidangan Aidil Adha. Walau bagaimana pun sate masih belum dicucuk, hanya sempat marinate dan terus disejukbekukan. Insyaallah sesi menyucuk sate akan dijalankan malam ini  :D. Kuah kacang sudah ditumis, kacang dah digoreng, santan sudah dmasak sehingga terbit minyak... cuma tinggal untuk diblend kacang dan dimasak kuahnya je.


Didoakan perjalanan lancar dan semoga kami sempat berbuka puasa dirumah.

Chik Na mengucapkan selamat menyambut aidil adha kepada rakan blogger yg singgah sini. Kepada yang memandu ke kampung halaman, harap memandu dengan berhati hati.

Tuesday, October 23, 2012

- Baked Cheese Cake

Assalamu3alaikum..wth,

Hari ni Chik Na nak share resipi Cheese Cake yang Chik Na buat pagi semalam. Tapi makannya hari ni sebab Chik Na suka makan cheese cake after dah 2 hari ke atas. Sebenarnya salah satu sebab buat cheese cake ni sebab nak habiskan cream cheese yang terlebih beli masa buat red velvet cupcake tempahan dari Puan Zabedah. Al-maklumlah cream cheese ni bukannya tahan lama sangat. Mulanya nak buat cheese tart tapi anak dara Chik Na request nak cheese cake :D

Resipi Chik Na ambil dari buku collection Chik Na, Sweet Old Fashioned Favourites by The Australian Women Weekly

250g plain sweet biscuits
125g butter, melted

Filling
3 x 250g packets cream cheese, softened
1/2 cup caster sugar
3 eggs
3 teaspoon grated lemon rind
1/4 cup lemon juice




  1. Grease 20cm springform tin, blend, process or crunch biscuits. Finel; stir in butter. Using a flat-bottomed glass, press crumb mixture evenly over base and side of prepared tin; refrigerate 30 minute or until firm.
  2. Place sprong form tin on oven tray, pour filling into tin. Bake in moderately slow oven (130-150'C) about 50 minute or until firm. Cool in oven with door ajar
  3. Covwe cheesecake; refrigerate several hours or overnight before serving. Serve with fresh fruit, if desired.
Filling

Beat cheese and sugar in medium bowl with electric mixer until smooth. Add eggs 1 at a time, beating well after additions. Add rind and juice, beat until mixture creamy.

Recipe can be made 3 days ahead.

Berbaloi buat sebab anak dara Chik Na memang suka cheesecake ni...  Balik sekolah petang tadi pun dia repeat makan lagi.

note* Chik Na ubah suai recipe atas tu sebab Chik Na cuma ada 500gm cream cheese :D

Monday, October 22, 2012

- 10 perkara yang dibazirkan

Assalamualaikum...wth,

Tertarik untuk kongsi apa yg Chik Na baca kat majalah Solusi edisi 48

10 perkara yang sering dibazirkan

ILMU - Dibazirkan dengan tidak diamalkan
AMALAN - Dibazirkan dengan tidak dilakikan dengan ikhlas
HATI - Dibazirkan dengan tidak mengisi hati dengan cinta kepada Allah dan Rasulullah s.a.w
HARTA - Dibazirkan dengan tidak menbelanjakan ke jalan Allah
TUBUH BADAN - Dibazirkan dengan menggerakkan anggota bukan untuk ibadah
CINTA - Dibazirkan dengan mengisi cinta selain cinta kepada Allah
MASA - Dibazirkan dengan aktiviti tidak berfaedah
ZIKIR - Dibazirkan apabila zikir tidak berkesan pada hati
KEPINTARAN - Dibazirkan dengan tidak berfikir tentang keajaiban makhluk ciptaan-Nya
KESIHATAN - Dibazirkan dengan tidak mensyukuri nikmat sihat sebelum sakit

Ya Allah ampunilah daku ..

Saturday, October 20, 2012

- Bekerja kembali???

Assalamu3alaikum...wth,

Sejak dua menjak ni Chik Na terpikir nak kembali bekerja.....he he he... tapi ada ke employer yang nak ambil pekerja yang dah dekat 6 tahun tak bekerja dan dah mula mencecah 4 series ni ... hu hu hu. Nape yea aku nak kembali bekerja?  Ntah la....tetiba terpikir nak kembali ber"career" lagipun En Zaidi dah mula nak menukar arah untuk kembali bekerja di Malaysia... sebabnya dia dah bosan bekerja dan duduk sorang-sorang kat luar negara. Terdengar-dengar kata-kata motivasi Dr. Tg. Asmadi semasa menghadiri sessi ibubapa kursus motivasi yg Faiz sertai di awal tahun baru-baru ni yang mahukan orang Melayu berjaya dan belajar hingga ke peringkat yang tertinggi

Dulu, Chik Na  mengambil keputusan berhenti kerja kerana ingin menumpukan perhatian kepada anak-anak yang masih kecil. Kesibukkan kerja sebagai pengurus yang berlanjutan sehingga lepas "office hour" pada masa tu menyebabkan Chik Na sukar untuk memberi perhatian kepada anak-anak, ditambah pula terpaksa menguruskan anak tanpa bantuan En Zaidi yang bekerja diluar negara. Walaupun dibantu oleh pembantu rumah, Chik Na tak terdaya menguruskan anak-anak dengan sempurna... Asyik nak naik angin aje bila dah kepenatan bekerja seharian. Kesian juga anak-anak yang banyak menghabiskan masa dengan 'kakak/bibik' dirumah. Routine kerja masa tu., keluar rumah by 7 am dan sampai rumah pula around 9 mlm. Kadang bila dirumah pun terpaksa bekerja disebabkan Chik Na bertugas dibahagian international,  almaklumlah partners around the globe, walaupun kita dah malam tapi ada partner yang baru pagi.... Itu belum termasuk terpaksa tinggalkan anak-anak bila kena pergi meeting ke luar negara ... bayangkan Chik Na pernah terpaksa ke UK selama seminggu sebaik habis cuti berpantang melahirkan   Sufia. Pernah ada kawan yang buat joke.." Kau laki bini dua-dua international, anak-anak domestic je". Another problem pulak bila bibik buat hal, ada yang mencuri, ada yg nampak baik tapi tak .... semuanya buat Chik Na stress...

Sebenarnya masa Chik Na ambil keputusan untuk berhenti kerja dulu Chik Na memang ada pasang niat untuk kembali bekerja setelah anak-anak dah agak boleh berdikari. Chik Na rasa sekarang mungkin sudah sesuai untuk kembali bekerja. Dulu Chik Na plan sebelum mula bekerja kembali, Chik Na nak tambah ilmu .... tapi sepanjang bercuti lama tu Chik Na masih belum bekesempatan untuk menyambung pelajaran Chik Na. 

Now ni berada dlm DILEMMA.... nak buat master dulu ke nak mula cari kerja.....????

Ya Allah Ya Rabbi... tunjukkan aku jalan yang engkau redhai

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...