Followers

Latest Comment

Tuesday, April 21, 2015

Haji 2015

Assalamualaikum..wth,

Pagi ni tiba-tida dengar hon motor poslaju, dlm hati berkata "rasanya tak ada barang yang diorder". Cepat-cepat capai tudung n jubah, bila dah sign borang poslaju, adik poslaju beri 2 plastik yg tertera nama Chik Na dan En.Zaidi... Tgk nama pengirim rupanya dari pihak Tabung Haji. Dalam hati berkata lagi "apa yg pihak tabung haji hantar ni... Mcm benda kecil tapi berat"


Bila dibuka rupanya tag gelang pengenalan untuk digunakan sepanjang mengerjakan haji yg akan datang. Begini rupa tag gelang haji, tak pernah tengok. Hati mula berdebar-debar, tinggal beberapa bulan je lagi untuk pergi menunaikan haji. Masih banyak perkara persediaan haji yg belum selesai especially minda ni... Banyak lagi yang nak kena belajar walaupun setiap hari Ahad kami berdua dan kadang kadang Sufia dan Faiz pun ikut sama ke Masjid Al Ehsan di Bandar Kinrara... 

Walaupun dah pernah menunaikan umrah pd tahun 2012, banyak lagi revison yg nak kena buat.. Doa doa pun belum semua dihafal. List apa yg nak didoakan di tempat mustajab doa dan di Arafah juga masih belum di tulis dgn betul.. Masih dalam bentuk point dan draf. Solat tahajud setiap mlm masih belum istiqamah...

"Ya Allah permudahkan segala urusan berkenaan hajiku dan berilah aku haji yang mabrur".


Antara bahan bacaan sampingan.. Buku Travelog Haji baru page 159..

Aduhhh... Hati dah makin berdebar debar... Dengar 1st penerbangan 16 Ogos..gambar visa haji bertudung hitam belum dibuat..asyik lupa je nak pakai tudung gelap everytime keluar rumah

Friday, April 17, 2015

Najis yang di maafkan

30 Minit Ustaz Don - Wuduk (16 dan 17 April 2015)
Najis yang dimaafkan :
1. Percikan air kencing yg tidak dapat dilihat oleh mata sendiri
2. Darah, nanah, yang dibawa oleh binatang (eg darah kutu, darah nyamuk)
3. Darah , nanah yg berlaku pd badan kita dan tidak mengalir eg darah/nanah jerawat
4. Darah binatang sembelihan yg kena baju tukang sembelih (tak banyak)
5. Darah pada daging/ayam yg telah dimasak (eg steak yang dimasak rare, medium rare dan etc)
6. Tanah/debu jalan (yg bukan nampak jelas ada najis)
7. Muntah baby (termuak susu) 
8. Binatang / serangga yg tak mengalir darahnya (lalat, semut etc) dgn syarat serangga masuk sendiri
Contoh : semut masuk sendiri dlm cawan air
9. Umum Al Balwa (Bala yg umum)
~ Tahi burung di Masjidil Haram
~ Tahi cicak yg jatuh di carpet masjid
P/S: Ustaz Pesan.. untuk lebih detail mengenai Najis yg dimaafkan ni, kita wajib p belajar di kelas kelas agama atau masjid ...

Thursday, March 26, 2015

Buah tangan dari Jepun

Cantik tak Tote Bag baru Chik Na? haa..jangan jeles. Suka sangat bag ni.. kaler pun senang nak match... 



Beg ni hadiah dari jiran sebelah kanan tersayang Chik Na yang dibeli dr Yokohama, Jepun... Untungkan Chik Na, dapat jiran yg baik hati ni :D

Chik Amy n anak anak ke Jepun semasa cuti sekolah hari tu.. melawat suaminya yg bertugas di bidang O&G disana.

Ni yang buat Chik Na berat hati nak pindah ke rumah di BP2 yang telah 10 tahun di'handover' oleh pihak pemaju. Sayang dengan jiran-jiran  LP8 yg dah macam adik beradik. Kalau Chik Na pindah hilanglah sorang ahli grup muslimah surau kami... kih kih kih..macam depa kisah kalau Chik Na tak ada.

Sepatutnya Dec lepas kami plan nak pindah sana tapi tenant yg menyewa minta tangguh sampai Feb 2015 ni.. tapi lagi sekali dia minta tangguh sampai Mei pula. Kami ok je, lagipun dia penyewa yg bertanggongjawab. Kebetulan lak dapat tawaran Haji tahun ni, so malas nak pikir pasal bab pindah rumah yg dah lama tu..

Dah melalut pasal citer lain..asalnya nak tayang hadiah yg Chik Na dpt dr jiran ni.. ha ha ha

Wednesday, March 25, 2015

Traveloh Haji Mengusik Hati

Assalamualaikum,

Asyik menyepi je Chik Na ni kan... been bz with my business n class-class ilmiah mahupun rohani.

Alhamdulillah !! walaupun bz dengan macam-macam Chik Na masih sempat membeli dan mengumpul buku buku yg nak dibaca tapi tak baca-baca .. hik hik hik

Dah selamat sampai dihantar adik poslaju jap tadi

Dah lama Chik Na nak beli buku ni tapi tak beli beli juga... kebetulan dua hari lepas Chik Na nampak ada kawan share di FB ada sale buku up to 50% di BOOKCAFE. Bila pi kat website tu ada lak buku yg lama dok dlm list nak beli.Dan yang lagi menarik hati, buku tersebut ada diskaun 50%....Apalagi dgn pantasnya Chik Na order buku tersebut. Bookcafe ni kedai buku online kepunyaan publisher PTS.

suka beli dengan PTS....buku pasti sampai dgn selamat dan tidak rosak... dibungkus dengan baik sekali...berlapis-lapis
Niat nak beli buku ni dah lama, sekitar Disember 2014 semasa menerima surat panggilan untuk menunaikan haji pada tahun ni. Alhamdulillah syukur kerana dah terpilih untuk menunaikan haji pada tahun 2015. Doakan Chik Na semoga segala urusan haji dipermudahkan dan diberi kesihatan yang baik sepanjang persediaan dan semasa menunaikan haji kelak.


Walaupun pernah ke Mekah dan Madinah utk menunaikan umrah beberapa tahun lalu, niat utk menambahkan ilmu dengan membaca pengalaman haji Prof Muhd Ibrahim Kamil dan Roza Roslan dah lama disemat dihati. Kata orang pengalaman menunaikan umrah tak sama dengan pengalaman menunai rukun ke 5 ini... 

Semoga buku yang ni Chik Na akan habis khatam sebelum menunaikan haji nanti... insyaAllah :D

Wednesday, December 17, 2014

Quote of the Week

Awesome quote dari idola business Chik Na

"Memberi tanpa nanti, Berkongsi tanpa henti" - Dato Roslan Abd Hamid

Monday, December 15, 2014

Semoga beroleh keberkatan

Hari ni Chik Na doakan semua sahabat dan rakan rakan yang menjengah blog bersawang ni dilimpahi keberkatan :D

"Ya allah, berikan aku, ahli keluargaku, sahabatku, jiran tetanggaku dan kenalanku termasuk kenalan mayaku keberkatan masa, ilmu, umur dan rezeki di dunia ini" :D

Friday, December 5, 2014

Lama Menyepi...

Assalamualaikum,

He he he ..lama menyepikan..insyaAllah akan cuba menulis dan bercerita kembali.. Last week Chik Na menghadiri satu kelas 4 hari 3 malam pasal ilmu pemasaran, sifu kata utk menjadi seorang "Marketing Genius" kita kena banyak menulis supaya dpt improve ayat copy writing pemasaran kita..dan dari menulis juga kita akan dapat idea-idea untuk membuat pemasaran :D... jangan bimbang Chik Na bukan nak mengajar ilmu pemasaran di sini..cuma nak cuba kembali menulis seperti biasa, share cerita cuti-cuti kami, resepi yg dicuba dan lain-lain..

Ada terbaca satu artikel tadi;

"Wanita lebih mudah stress berbanding lelaki. tetapi wanita lebih bijak mengawal stress berbanding lelaki..."

Kalau dipikirkan betul jugakk kan? Perempuan selalunya stress dengan macam-macam urusan..kekeluargaan dan juga pekerjaan tapi insyaAllah kita boleh handle dengan baik kan..

Lelaki pula nampak macam cool tapi bila sesekali stress dia akan mudah meletup... itu yg buat para isteri takut tuh..he he he (Chik Na tgk suami ChikNa la, dia selaluya nampak cook walaupun dlm hatinya mungkin pikir macam-macam), so jangan buat suami anda stress, sayangi dan belailah dia seikhlas hati anda. Dapat pahala tau :D

Cuba hilangkan stress dengan 5 cara ini:
  • Syukur 
  • Senyum
  • Sujud dan Dzikir
  • Selawat kepada nabi Muhammad saw
  • Sedeqah
Masing-masing Allah jadikan ada kekurangan dan kelebihan kerana kita manusia biasa.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...